Više žena u upravama kompanija, pet posto veći BDP u šest godina

Bez autora
Feb 21 2024

Ravnopravnost spolova na svim društvenim razinama, pa i u gospodarstvu, pitanje je na kojem konstantno treba raditi.

Slažu se s tim i okupljeni na konferenciji ‘Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha’ koju su organizirali Veleposlanstvo Kanade i Hrvatska udruga poslodavaca.

EU Direktiva o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima stupila je na snagu u 2022., a ove godine Hrvatska ju je obvezna preuzeti u nacionalno gospodarstvo. Treba osigurati da do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 posto svih direktorskih pozicija bude popunjeno danas podzastupljenim spolom.

Ništa bez zakona

“Velik broj istraživanja pokazuje i dokazuje da je participacija žena u direktnoj korelaciji s rastom BDP-a. Primjerice, u McKinsey istraživanjima se dokazuje da bi Hrvatska mogla povećati svoj BDP za više od pet posto do 2030. kroz veću participaciju žena”, kazala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Prema izvješću McKinsey iz 2021., Hrvatska može povećati svoj BDP za četiri milijarde eura godišnje do 2030. kroz veću participaciju žena na tržištu rada, više žena u najproduktivnijim sektorima i manje neplaćenog rada. Pod neplaćenim radom smatraju se svi kućanski (i slični) poslovi koje u većini slučajeva nakon dolaska s posla obavljaju – žene.

U svom je govoru Weber je naglasila da je participacija žena na upravljačkim pozicijama u Lijepoj Našoj ispod one što bi u HUP-u voljeli vidjeti. Prema podacima burzovno listiranih kompanija, imamo prosječno 16 posto žena u upravama i 23 posto žena u nadzornim odborima. Weber vjeruje da bez striktne zakonske regulative i konkretnih mjera, nećemo ostvariti cilj rodne ravnopravnosti jer se situacija sama ne mijenja na bolje dovoljno brzo.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica kazao je da je došlo do blagog rasta spomenute statistike u posljednjih nekoliko godina, no da i dalje moramo učiniti više kako bi rodna ravnopravnost “postala standard, a ne pravilo”. Iz toga razloga Weber je najavila ponovno aktiviranje Baze žena HUP-a.

U svakom aspektu

U okviru izmjena Zakona o trgovačkim društvima “vodit ćemo računa da uvođenjem novih pravila ne stvaramo dodatna administrativna opterećenja, već da osiguramo implementaciju svih instrumenata koji će osigurati rodnu ravnopravnost”, istaknuo je Malenica.

Veleposlanica Kanade u RH, Nj.E. Jessica Blitt naglasila je da je politička volja na svim razinama ključna za postizanje rodne ravnopravnosti u nacionalnom gospodarstvu. O svom iskustvu govorila je i Anita Letica, predsjednica uprave Philip Morris Zagreb koja smatra kako poticanje rodne ravnopravnosti mora biti ukorijenjeno u svaki aspekt djelovanja organizacije.

“Značajnu pažnju posvećujemo poticanju raznolikog i uključivog radnog okruženja gdje svi imaju jednake prilike za učenje i profesionalni razvoj. U Philip Morrisu smo svjesni da naš uspjeh ovisi o talentiranoj i raznolikoj radnoj snazi”, zaključila je Letica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik